Sy babynest.

IMG_8513

Du behöver:
Ungefär 2 meter tyg, kan vara 2 olika tyger
3 st gosa slån kuddar från IKEA
3 meter kantband
3 meter snöre
Sytråd
Silkespapper eller ngt att klippa ut mallen i
Liten plastgrej att fästa snöret i (om någon vet vad den heter så hojta till!) UPDATE, snörstopp har jag fått veta att det heter!

monsterfixBörja med att rita och klippa ut en mall, detta är måtten på ett något stor babynest. Om du vill ha en mindre så plocka bort några cm på måtten.

IMG_8524IMG_8526IMG_8530Nåla fast mallen på dubbelt tyg, rita av den och klipp ut. Om du plockar bort mallen innan du klipper i tyget, vilket jag gjort, så är ett tips att fortsatt de dubbla tygerna nålade ihop så de ej glider isär när du klipper.

IMG_8538 fixluckaSy ihop de båda tygerna med sömsmån. Lämna öppet i botten enligt markeringen på bilden ovan.

IMG_8548Klipp hack sömsmånen enligt bilden där kanterna är rundade.

IMG_8558 IMG_8565 IMG_8568Vänd till rätsida och nåla fast kantbandet längs med hela sömmen, sy fast på båda kanter.

IMG_8576 IMG_8580 IMG_8588IMG_8600Klipp upp kuddarna, fyll och forma ”bädden” till babynestet med vadden. Mät längs med hela babynestet så att det är 20 cm mellan kant och bädd enligt bilden, dock ej nertill där ska det vara vadd ända ut till kanten. Nåla och sy i vadden så att den sitter på plats. Vad försiktig så inte nålen på symaskinen ryker.

IMG_8601 IMG_8604 IMG_8608Nåla med 10 cm mellanrum på bädden och sy ”skåror” i den. På så sätt sitter vadden bättre och det ser dessutom fint ut.

IMG_8612 IMG_8619Fyll nu resten av babynestet med vadd, här är lite smaksak hur tätt packat man vill ha det. Jag använde ungefär 1,5 kudde till detta.

IMG_8631 IMG_8635Trä nu snöret i kantbandet med en lite större säkerhetsnål. Fäst snöret ordentligt i säkerhetsnålen så du inte tappar det halvvägs. Ett litet tips för dig som är hormonell och kanske har fått en släng av karpaltunnelsyndrom: Se till att ta en paus innan detta moment och fylla på med lite energi för att undvika mindre utbrott.

IMG_8636 IMG_8642 IMG_8652Nåla och sy fast det återstående hålet från rätsida. Om du vill kan du även nåla och sy fast kantband här, smaksak då det ej fyller någon funktion. Det är lite knepigt att sy detta på symaskinen men går med lite tålamod. Alternativt syr man igen hålet för hand.

IMG_8657 IMG_8662 IMG_8665IMG_8671Trä ändarna på snöret igenom plastgrejen (lol). Du som nu valt två olika tyger kan välja vilken sida som ska vara upp.

IMG_8676 IMG_8679Dra i snöret så att kanterna på babynestet reser sig.

IMG_8681 IMG_8696 IMG_8702 IMG_8708Oj det blev ett långt inlägg. Nu är babynestet klart att användas på exempelvis soffa, i spjälsäng, vagn eller din egen säng. Lycka till och jag svarar gärna på frågor om det uppstår några sådana.

Det här inlägget postades i Pyssel och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

64 kommentarer till Sy babynest.

 1. mamma skriver:

  Du är fantastisk älskling…..Älskar dig :)

 2. Ekenäsliv skriver:

  Göta Petter så fint!!!
  Vilket proffs du är!!=)
  Och nu undrar jag ju om det är något jag missat;-)
  Har du en bebbe i magen eller är den till nån annan?
  Hoppas det är ok att jag frågar.. =)
  Kraaam Anna

 3. Petra skriver:

  Sååå fin, vad duktig du är! Lycka till med bebisen!

  Kram

 4. Emmy skriver:

  Åh, vad du är pysslig. Så fin den blev!
  Följer du med på kvällen på utvecklingsdagen den 29/8 eller på klinikfesten/förfesten den 6/9? Kommer inte ihåg vilket datum du var beräknad till. Men kom gärna en sväng om du har möjlighet. Kramar.

 5. Eleni skriver:

  Vad gullig den blev! Har sett många nests men inte att någon sytt där i mitten. Smart och mycket snyggare! :)
  Ser framemot mer bloggande sen ;)

 6. Erika skriver:

  Hej! Jag tror kanske att jag ska våga mig på att sy ett sånt här! Men jag undrar, kan man tvätta det i maskin?

  • anastasia skriver:

   Hej Erika! Ja det tycker jag absolut du ska göra! Jag har faktiskt inte tvättat min än men borde ju inte vara några problem, tygerna och kuddarna från ikea går ju tvätta separat. Tvättade allt innan jag sydde den. Dragsko! Tack! Lycka till! :-)

 7. Erika skriver:

  Förresten så tror jag kanske att plastgrejen till snöret heter dragsko…?

 8. Mahlin skriver:

  Hej. Jag tänkte sy ett till min/a små som ligger i magen. Men det borde väl gå å ta gamla ‘sletna’ kuddar. Som gått isär i vadden. Tänkte att det är ju bättre att återanvända dom än att kasta om det går att använda de gamla :)

  • anastasia skriver:

   Grattis till de små! År det dina första? Ja det går säkert toppen, kanske kan torktumla dem innan så gamla hudavlagringar å damm försvinner. Lycka till! :-)

 9. sandra skriver:

  Hej!
  Tack så mycket för inspiration och instruktion. Har idag färdigställt mitt första babynest:)
  Höll på att bli tokig när jag skulle trä igenom snöret i kantbandet. Kom på fler ideér för att göra det lättare. Första försöket så hade jag problem med att säkerhetsnålen gick upp samt att snöret släppte efter 2/3… suck. Ändrade då taktik och böjrade med att först trä igenom en fiskelina som knyts om snöret för att sen dras tillbaka. Hade nog funkat kanon, om jag inte valt för svag lina… den brast. Sen återgick jag till ett nytt försök med bara säkerhetsnål och snöret, men denna gång fick det bli med tejpad säkerhetsnål. Fungerade mycket bättre, så tredje gången gillt så lyckades jag. Som tur är har jag inte problem med karpaltunneln… :) Nu är det bara vänta in bebisen, beräknad om en månad:)
  Tack för den fina instruktionen.

  • anastasia skriver:

   Hej Sandra! Åh vad härligt, så roligt att du tyckte om det! Haha skam den som ger sig! Vad påhittig du är, kan behövas lite ”problemlösningsfärdigheter” sen ;-) Hoppas du mår bra och lycka till med allt, det är en underbar tid som väntar!

 10. Robyn skriver:

  Vilken bra beskrivning!
  Jag ska genast testa detta.
  Smart med Ikea-kuddarna må jag säga! ☺️

 11. Catrine skriver:

  Hej!

  Hittade din fina blogg när jag letade efter en beskrivning på hur man syr babynest! Din beskrivning är verkligen jättebra! Jag tänkte försöka mig på att göra två st eftersom vi väntar tvillingar. :)
  På några andra webbsidor jag hittat står det att man även kan använda skumgummimadrass (från ikea eller liknande) istället för vadd i botten så att babynesten ska bli lite stabilare. Tycker du att det behövs eller har det fungerat bra med vadd i botten?

  Tack igen för en jättebra beskrivning! :)

  • anastasia skriver:

   Hej och grattis till tvillingar!! :-) Roligt att du hittade hit! Jag köpte faktiskt skumgummimadrass från ikea också men bestämde mig för vadd, tyckte det blev finare. Det beror på vad du menar med stabilitet, jag flyttade aldrig babynestet med barn i då det kändes osäkert. Ligger det på sängen, soffan etc så är det stabilt oavsett. Men om man vill kunna flytta runt det med ett sovande barn kanske man ska använda en stabilare botten och sy dit ett par stadiga handtag.

   Lycka till! :-)

 12. Emmelie skriver:

  Hej!

  Tycker att detta var en jättebra beskrivning och jag som gillar att pyssla har sparat den tills då jag en dag väntar mitt första barn eller om någon runt om väntar. Tänkte bara fråga ungefär hur länge det tog att göra den?

  Kram

  • anastasia skriver:

   Hej Emmelie! Söt du är, tack! Jag delade upp det på 2 dagar, men man kan nog få det klart på en dag om man är van att sy! :-) Kram

 13. Malin skriver:

  Jätte fint babynest! Och en bra beskrivning, jag tänkte prova mig på att göra ett själv till en kompis som är beräknad i slutet på februari :)
  En fråga bara. Jag har lite skumgummi hemma som är typ 3cm tjockt,
  tror du det går att ha de som botten eller blir de för tjockt att sy igenom?

  • anastasia skriver:

   Åh så snällt, då blir hon säkert jätteglad! Nej det tror jag går bra, i annat fall får du klippa det lite mindre så det blir rymligare i hålrummet för botten om du förstår vad jag menar.. :-) Lycka till!

 14. Annika skriver:

  Fin och bra tut, tack för den.
  Plastgrejen heter snörstopp, dragsko är kanalen du sytt som du trär snöret igenom.

 15. Jeanette skriver:

  Vilken jättefin beskrivning! Nu blir jag sugen på att sy en egen till min dotter som är gravid!!! Tusen tack!!!

 16. Oskar skriver:

  Hej

  Tack så mycket för ritning/beskrivning på babynest! Jag har inte sytt någonting sedan mellanstadiet (18-20 år sedan) men med din ritning så fick jag till ett bäbisnäste som nästan är identiskt med det på den här sidan. Mina detaljer blev kanske inte lika snygga men ändå bra. Det jag haft lite problem med är snöret som drar åt. Vart köpte du det och vad är det för sorts snöre? Jag testade först med att sy ihop några skosnören, men friktionen blev för stor. Nu har jag bara ett vanligt plastsnöre tills jag hittar ett mer lämpligt att använda (ungen kommer inte på 3 mån så det är ingen stress än).

  Jag vill också tillägga att ditt babynest är det snyggaste jag sett på nätet. Att du sytt stoppningen för liggdelen på det sätt som du gjort ger ett intryck av sammanhang mellan ligg-och stöddel som inte finns på andra babynests. Cleant och estetiskt tilltalande!

  Mvh
  /Oskar

  • anastasia skriver:

   Oj tack och bock! Roligt att det kommer till användning! :-)
   Jag köpte snöret på en tygaffär, där brukar de ha massor att välja på i metervara. Jag tror mitt snöre är ngn slags tvinnad bomull bara, inget speciellt.
   Hoppas du hittar ngt fint snöre och lycka till med er lilla bebis! :-)

 17. Madvi skriver:

  Hej

  Vilken bra beskrivning på hur man syr sin egna babynest. Ska verkligen testa denna, hoppas att den blir lika fin som din. :)
  Jag lade märke till kaninerna som du har med på fotot. Jag har letat efter dessa länge, vart har du köpt dem? :)

  • anastasia skriver:

   Hej! Tack och lycka till med ditt babynest, blir säkert superfint! :-) De där kaninerna är faktiskt mina jag hade när jag var barn, har ingen aning om vart man får tag på de tyvärr.. :-( Men jellycat har supermysiga kaningosedjur!

   • Madvi skriver:

    Hej

    Tack för svar! :) Jag hade också såna kaniner när jag var liten. Tror att min mamma köpte dem från h&m på den tiden. Jag älskade verkligen dessa små kaniner :-D Roligt att se dem igen! Jag gav bort mina när jag var på semester i Sri Lanka till några hemlösa barn, jag var 5 år då och var inte så glad över att lämna ifrån mig dem :-p Men det gjorde ju ett annat barn glad. :)

    mvh madvi

    • anastasia skriver:

     Ja det är möjligt, har faktiskt inte frågat min mamma vart de kommer ifrån :-) Men så sött, och vilket fint minne att ha med sig! :-)

 18. Jessica Malmberg skriver:

  Hej!
  Sydde ett babynest av din mall igår. Blev supernöjd!!! Hoppas det är ok att jag länkar till din sida från min blogg.
  Hälsningar
  Jessica

 19. Sara skriver:

  Hej! Du har gjort det finaste babynestet på nätet. Ska köpa delar i helgen och sätta igång och sy ett. Det jag funderar på är storleken, då det är större än övriga på nätet. Går det att ha i en barnvagn utan att kännas förtrångt? Hur länge kunde du använda det innan det blev för litet?

  Hoppas det har gått bra för dig med din knodd!

  /Sara

  • anastasia skriver:

   Hej Sara! Tack, så glad jag blir! Ja det beror ju på vad man har för vagn, jag hade en jättestor liggdel så i min gick den in. Du kanske ska göra kanterna lite mindre, på min beskrivning är de ganska höga. Jag använde inte nestet i säng och vagn så mycket utan mest som en sovplats i vardagsrummet :-) Vi använde den nog 2-3 månader, herre vad man glömmer fort! :-) Det går fint för oss, det är underbart att vara mamma! Lycka till du med med nest och bebis!! <3

 20. Johan skriver:

  Så fint! Tack för att du delar med dig, jag kommer att försöka sy en i påsk!

 21. Therese skriver:

  Hejsan! Gillar verkligen tanken på att sy botten på ditt sätt, men kan inte låta bli att fundera över om de inte blir bökigt underlag gör bebis? Att en vanlig platt madrass är bättre. Hur har du upplevt de? Mvh Therese :)

  • anastasia skriver:

   Halloj!! Nej blir inte bökigt alls! :-) Fyller inte botten så det blir hårt packat utan är fortfarande jättemjukt och formar sig så fort det kommer lite tyngd på. Jag hade aldrig nesten på golvet eller hårt underlag. Ska du ha det får du nog tänka om och lägga in en tjockare botten och då är det svårt att sy det på mitt sätt. Lycka till! :-)

 22. Tanja skriver:

  Tack för hjälpen och inspirationen!
  Jag har sytt ett babynest exakt efter dina (fantastiska – detaljerade och tydliga) instruktioner – det blev verkligen jättebra!

 23. Caila skriver:

  Tack för en superbra tut! Har precis gjort mitt första nest efter den och jag är hur nöjd som helst!
  Tack! :-D
  //Caila

 24. Fredrika skriver:

  Gus vilket fint tyg och vilka söta kaniner! :) var har du köpt de någonstans? :)

  • anastasia skriver:

   Åh du det köpte jag i en tygaffär här i Kalmar på rean.. Blir nog svårt att hitta tyvärr :-(

 25. SofiaMargareta skriver:

  Hej,

  Blev jätteglad att jag hittade detta nu när jag själv väntar barn:)

  Undrar också vart du har hittat kaninerna. Min syster älskade dem när hon var liten och hade säkert tio stycken. Nu ska hon också ha barn och det hade varit så kul att ge en sån till henne ocv bebisen som en nostalgigrej:)

  • anastasia skriver:

   Jaha kaninerna, läste bara tyget haha. De där kaninerna är mina från när jag var liten, alltså cirkus 30 år sedan. Tror inte de säljs längre, misstänker att de var från ngn kedja typ hm/lindex.. Så tråkigt, hade varigt roligt ju! :-(

 26. Sylvia Schmidt Pettersson skriver:

  Tack för en mycket bra tut. Babynestet blev perfekt efter din beskrivning!

 27. Sara skriver:

  Åhh vad duktig du är.
  Jag tänkte sy ett eget men är inte så händig så det fick bli ett på babynest.me
  Vi är jättenöjda med det men det hade ju varit roligt och varit lite händig också : )

  Mvh
  Sara

 28. Annika skriver:

  Hej! Jag bor i New York och väntar mitt andra barn till våren. Guuud vad jag önskade jag hade nåt sånt här till min första dotter! Det finns nämligen inte att köpa här. Jag ska helt klart prova på att sy en egen. Jag har bara sytt gardiner hittills, så jag hoppas jag klarar av det. Tack så mycket för de fina instruktionerna och bilderna. Duktig tjej du är!

 29. Annika skriver:

  Anastasia – en snabb fråga. Tror du det går bra att först sy runt kanten till ”madrassen” och SEN fylla det med vadd och sy de dekorativa ”spåren”?

  • anastasia skriver:

   Hej Annika! Förstår inte riktigt frågan. I instruktionerna så syr jag först avgränsningen för själva madrassen, fyller med vadd och sist syr spåren i madrassen. Fråga igen om svaret är luddigt! :-)

 30. Jessica skriver:

  Hejsan jag bara undrar hur länge en bebis kan ligga i ett sånt babynest storlek som du sytt ?:)

 31. Lina skriver:

  vilken bra beskrivning och väldigt fint babynest! Jag tänkte sy ett sådant här men funderar över det här med kantbandet, hur sjutton funkar det att sy på? Är det inte svårt? Får man sy det från båda hållen, tänker att det blir lite knöligt ju längre upp mot huvudändan man kommer, eller det kanske det inte blir?
  Mvh Lina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>